Debit och kredit
När du ställer upp din bokföring så gör du detgenom att redovisa vad som ökar respektive minskar i din verksamhet. Tillexempel vid ett köp av material så minskar pengarna på ditt bankkonto medanstillgången i form av material ökar. I din bokföring sammanställer du detta medhjälp av debit och kredit. Det som ökar eller läggs till så ställs det upp pådebetsidan medans det som minskar ställs på kreditsidan. Detta innebär att detalltid finns två sidor av en affärshändelse eller transaktion. Viktigt attpoängtera här är att den slutgiltiga balansen i denna uppställning alltid skavara noll eftersom en kredit alltid motsvaras av en debit och tvärtom.
Kontantmetoden vs.faktureringsmetoden
Din bokföring kan se enligt två huvudsakligametoder som kallas för fakturametoden och kontantmetoden. Om din verksamhet haren omsättning på mer än tre miljoner per år måste ni enligt lag bokföra enligtdenna metod.
Fakturametoden innebär att alla dekundfaktorer din företag har bokförs direkt när de har skapats och att defakturor ni får från era leverantörer bokförs direkt när de kommer in. När nisedan har fått betalt för eller har betalat dessa fakturor så bokför ni självabetalningarna separat från fakturorna.
Den andra varianten kallas för kontantmetodeneller också vanligt kallat för bokslutsmetoden. Denna metod innebär attbokföringen av alla inkomster och utgifter i en verksamhet bokförs först när defaktiska in- och utbetalningarna sker. Om du bedriver en verksamhet somomsätter mindre än tre miljoner per år kan du välja att använda dig av dennametod. Den är dock vanligast förekommande om verksamheten i fråga inte har såmånga olika transaktioner per år.
God redovisningssed
När du ger dig in i bokföringens värld kommerdu förmodligen stöta på begreppet god redovisningssed. Med detta begrepp menasegentligen endast att du som företagare tillämpar alla de redovisningslagar ochpraxis som finns i Sverige idag. När ett räkenskapsår är över så är det derevisorer som du tar hjälp av som granskar din bokföring för att se till attden har skett enligt god redovisningssed. Att inte ha följt god redovisningssedkan leda till böter.
Räkenskapsår
Med räkenskapsår menar man den tidsperiod övervilken ditt företag gör sitt bokslut eller sammanställer sin årsredovisning.Ett räkenskapsår ska omfatta 12 månader.
Bokslut
Vid slutet av varje räkenskapsår ska också dinbokförings avslutas med ett så kallat bokslut. Ett bokslut är en sammanställningav årets totala bokföring och kan ske i form av ett årsbokslut eller enårsredovisning.
Själva bokslutet består av en sammanställningav alla era affärshändelser i en resultat- eller balansräkning. Iresultaträkningen finns en översikt av alla intäkter och kostnader och visardärför också företagets resultat efter räkenskapsåret. Balansräkningen geristället en översikt över de tillgångar, skulder och eget kapital som finns iföretaget.
En kontoplan
En kontoplan är egentligen bara en lista av dekonton som ni väljer att använda för att bokföra verksamhetens allaaffärshändelser. Den vanligaste kontoplanen att använda i Sverige kallas förBAS-kontoplanen vilket också är den vanligaste att använda i olikaredovisningsprogram. Fördelen med att använda denna kontoplan är att den redanfrån början är anpassad till svensk lagstiftning gällande bokföring ochredovisning.
Grundbok och huvudbok
När du sköter din bokföring är det igrundboken och huvudboken som du för in all de affärshändelser som sker underett räkenskapsår. Grundboken används för att sortera affärshändelser i enkronologisk ordning så att du kan följa din verksamhet i tid. Huvudboken äristället sorterad utifrån kontonummer med de lägsta numren högst upp.